3 Contoh Karangan Jenis Dialog

Contoh 1: Karangan Jenis Dialog

Tajuk : Kebaikan aktiviti merentas desa

Azim: Hei Farah, kau tau tak esok kita ada aktiviti merentas desa?

Farah: Haah, aku tau. Best lah! Nak jugak keluar sekolah, bukan asyik dalam kelas je.

Azim: Betul tu. Lagipun, merentas desa ni macam senaman jugak. Buat badan sihat.

Farah: Aku suka gak, sebab boleh jalan-jalan sambil lepak dengan kawan-kawan.

Azim: Ada kebaikan lain tak, selain dari sihat badan dan lepak dengan kawan-kawan?

Farah: Diorang kata, kita boleh tengok alam sekitar, haa, macam sains la jugak tu.

Azim: Haah, betul tu. Aku dengar lagi, merentas desa ni boleh tingkatkan teamwork. Kita kena tolong-menolong.

Farah: Eh, betul juga. Macam mana nak tolong-menolong ni, eh?

Azim: Contohnya, kalau ada kawan kita lambat sikit, kita boleh tunggu dia, tolong bagi semangat.

Farah: Ah, faham-faham. Kita pun boleh jadi cheerleader merentas desa lah.

Azim: Hahaha, betul tu. Jadi cheerleader merentas desa pun boleh dapat kebaikan.

Farah: Bagus lah aktiviti camni. Tak sabar nak merentas desa esok!

Azim: Haah, aku pun tak sabar. Ok lah, kita lepak lagi kejap sebelum kelas bermula.

Farah: Ok, jom!

Nota: Dialog ini mengandungi elemen informasi mengenai kebaikan aktiviti merentas desa dan memaparkan interaksi santai antara pelajar di sekolah.

Contoh 2: Karangan Jenis Dialog

Tajuk : Rahsia menjadi murid cemerlang

Amir: Hei Lisa, kau tau tak apa rahsia jadi murid cemerlang?

Lisa: Hmm, tak tahulah. Maybe rajin study kot?

Amir: Well, bukan setakat tu je. Kena ada rahsia lain jugak.

Lisa: Apa lagi rahsia tu? Share lah.

Amir: Salah satu rahsia besar adalah buat nota. Senang je, jangan tunggu last minute baru nak revise.

Lisa: Nota kecik-kecik ke?

Amir: Yeap, nota kecik yang senang nak baca. Boleh bawak ke mana-mana. Dan bila kita tulis, kita pun dah revise.

Lisa: Bagus gak idea tu. Apa lagi rahsia lain?

Amir: Rajin bertanya. Kalau tak faham, tanya je. Cikgu tu ada untuk tolong.

Lisa: Kadang-kadang malu nak tanya lah.

Amir: Malu sikit tu takpe, tapi kalau tak tanya, takkan tahu. So, jangan malu-malu.

Lisa: Ok, aku cuba praktikkan la benda-benda ni.

Amir: Lagi satu, manage masa betul-betul. Jangan sampai last minute baru nak buat kerja.

Lisa: Masa management tu memang payah lah. Aku selalu procrastinate.

Amir: Cuba buat jadual harian. Tulis apa kena buat, pastu ikut jadual tu. Boleh kecutkan procrastination.

Lisa: Ok, ok. Aku terima nasihat tu. Tapi, ada lagi tak rahsia lain?

Amir: Ada banyak lagi, tapi satu lagi penting – jangan stress sangat. Relax sikit. Bila relax, otak kita lagi boleh berfungsi baik.

Lisa: Aku rasa macam boleh buat semua ni. Terima kasih, Amir!

Amir: No problem, Lisa. Kita tolong-menolong dalam perjalanan jadi murid cemerlang ni.

Nota: Dialog ini membincangkan beberapa rahsia untuk menjadi murid cemerlang, termasuk membuat nota, rajin bertanya, manage masa dengan baik, dan mengurangkan stres.

Contoh 3: Karangan Jenis Dialog

Tajuk : Perbualan tentang percutian

Amir: Selamat petang, Sara. Lama tak jumpa! Ada perancangan untuk cuti sekolah ni?

Sara: Wah, Amir! Lama betul kita tak lepak. Yup, cuti sekolah ni nak pergi Langkawi dengan family. Kau pulak?

Amir: Oh, bestnya! Aku rancang nak pergi Cameron Highlands. Nak escape dari panas sikit, hahaha.

Sara: Cameron Highlands juga best. Sejuk, ada tanah tinggi. Kau nak buat apa kat sana?

Amir: Plan nak explore kebun strawberry, makan scones, lepak minum teh panas. Relax je.

Sara: Sounds awesome! Aku pun nak try buat aktiviti santai macam tu. Ada lagi tempat best kat Cameron kau recommend?

Amir: Aku plan nak hike Gunung Brinchang. Nak tengok sunrise kat puncak tu. Best gila, kot.

Sara: Hiking tu challenging jugak, kan? Tapi kalau untuk sunrise, maybe berbaloi. Kau kena train kejap lah, hahaha.

Amir: Haah, betul tu. Nak try juga pengalaman baru. Eh, kau rancang nak shopping apa kat Langkawi nanti?

Sara: Plan nak beli cenderahati untuk kawan-kawan. Pastu, nak cuba makanan laut yang famous kat sana.

Amir: Wah, mesti seronok. Aku pun suka shopping cenderahati. Bagus juga kau try makanan laut kat sana.

Sara: Ok lah, Amir. Jom lepak lagi next time. Kita share pengalaman percutian masing-masing nanti.

Amir: Sure, Sara! Have a great vacation kat Langkawi, dan jumpa lagi lepas cuti.

Sara: Thanks, Amir! Kau pun enjoy kat Cameron Highlands. Jumpa nanti!

Nota: Dialog ini mencerminkan perbualan santai antara dua pelajar yang berkongsi rancangan percutian masing-masing.

Related posts